





PARK HALİNDEKİ ARACIN TRAFİK OLAYINA KARIŞMASI
1) 2918 sayılı KTK’nun 2.maddesi (a) bendine göre: “Karayolu dışındaki alanlardan kamuya açık olanlar ile park, bahçe, park yeri, garaj, yolcu ve eşya terminali, servis ve akaryakıt istasyonlarında, karayolu taşıt trafiği için faydalanılan yerler” kanun kapsamındadır.
2) Yasa’nın “Tanımlar” başlıklı 3.maddesine göre : “Park yeri: Araçların park etmesi için kullanılan açık veya kapalı alandır.”
3) Park halindeki aracın “işletme halinde” olup olmadığı öğretide tartışılmakta ise de, bize göre, kullanılmakta iken uygun ve yasak olmayan bir yere park edilen veya yol üzerinde zorunlu ihtiyaç veya aracın bozulması nedeniyle kuralına uygun biçimde park edilen araç “işletme halinde” bir araçtır.
4) İşletme halinde olmayan bir aracın trafik olayına karışması, Yasa’nın 85.maddesinin 3.fıkrasında düzenlenmiş olup, madde hükmüne göre: “İşletilme halinde olmayan bir motorlu aracın sebep olduğu trafik kazasından dolayı işletenin sorumlu tutulabilmesi için, zarar görenin, kazanın oluşumunda işleten veya eylemlerinden sorumlu tutulduğu kişilere ilişkin bir kusurun varlığını veya araçtaki bozukluğun kazaya sebep olduğunu ispat etmesi gerekir.”
5) Yasa’daki bu hükümleri örneklerle açıklayalım:
a) Aracıyla bir yerden bir yere giden kişi, gittiği yerde elbette aracını uygun bir yere park edecek, sonra gidip işini görecektir. Ya da her gün özel otosuyla işe gidip gelen kişi park için ayrılan yere arabasını bırakacaktır. Yeter ki, araç yasak olmayan bir yere ve yöntemince park edilmiş olsun. Şimdi, açıklanan biçimde park edilmiş araca, bir başka araç park yerine girerken veya çıkarken çarparsa bu bir trafik kazasıdır ve elbette Yasa hükümlerine göre kazayı yapan sürücüden, aracın sahip veya işleteninden ve Trafik Sigortasından tazminat istenebilecektir.
b) Diyelim ki araç uygun olmayan bir yere, örneğin meyilli bir yolun kıyısına park edilmiş ve park halinde iken frenleri çekilmediği için kendiliğinden hareket edip başka araçlara veya yayalara çarpmış ise, bu da bir trafik kazasıdır ve Yasa’nın 85/3.maddesine göre işleten ile sigortacı zarar görenlere tazminat ödemekle yükümlüdür.