






5571 SAYILI YASA İLE DEĞİŞİK 1618 SAYILI SEYAHAT ACENTALARI VE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ KANUNU
5571 SAYILI YASA İLE DEĞİŞİK 1618 SAYILI SEYAHAT ACENTALARI VE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ KANUNU
Kanun Numarası : 1618
Kabul Tarihi : 14/9/1972
Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 28/9/1972 Sayı: 14320
Yayımlandığı Düstur : Tertip: 5 Cilt: 11 Sayfa: 3049
Değişiklik 13/01/2007-26402 (Resmi Gazete)-Kanun No:5571
Seyahat acentalarının yükümlülükleri
MADDE 10 – (Değişik: 5571 sayılı Kanun Md:6) Seyahat acentaları aşağıdaki hususlara uymak zorundadır:
a) Turlarda veya sadece tek bir otelde konaklamayı ve konaklanacak otele ulaşımı içerenler hariç olmak üzere paket turlarda; paket tur veya tur başına kırkbeş kişiye kadar en az bir rehber bulundurmak; tek araç kapasitesi kırkbeş kişiyi aşan araçlarda bir rehber bulundurmak; turistlere, rehberler dışında herhangi bir kimse vasıtasıyla Türkiye’nin tarihi, doğası, kültürü ve turizmi ile ilgili rehberlik faaliyeti niteliğinde bilgi vermemek.
b) Müşteriyi aldatıcı, kamu güvenini sarsıcı ve ülke turizmini baltalayıcı davranışlarda bulunmamak.
c) Sunulan tüm hizmetlere ilişkin detaylı program ve bilgiler ile paket tur programının hangi sigorta şirketi tarafından sigortalandığını gösteren sözleşmenin bir nüshasını tüketiciye vermek.
ç) Diğer seyahat acentaları ile birlikte müteselsilen sorumlu olarak düzenleyecekleri faaliyetlere ve aracılık hizmetlerine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmek.
d) Şubeleri de dahil olmak üzere adres değişikliklerini değişiklik yapılmadan en az on gün önce Bakanlığa bildirmek.
e) Müşterileri ile biletlerini satacakları ulaştırma müesseselerine sunacakları hizmetler ve sigorta limiti kapsamındaki yükümlülükler hariç olmak üzere tüm seyahat acentalığı işlemlerinden doğacak yükümlülüklerini yerine getirmek, karşılığı olmak ve bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde Bakanlıkça paraya çevrilerek ilgililere ödeme yapılmak üzere seyahat acentasının grubuna göre asgari beşbin Yeni Türk Lirası azami otuzbin Yeni Türk Lirası arasında Bakanlıkça belirlenecek teminatı, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 34 üncü maddesinde belirtilen değerler üzerinden vermek ve teminatın eksilmesi halinde, otuz gün içerisinde tamamlamak.
f) Tur programındaki yerlerde yönetmelikte belirtilen kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları tarafından hazırlanan tanıtıcı materyallerin müşterilere sunulmasını, bu kuruluşların talebi halinde sağlamak.
Bakanlıkça gerekli görülen hallerde bu maddenin (e) bendinde belirtilen teminatın alt ve üst limitleri, geçmiş yıllar için 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanabilir.
Seyahat acentaları ve şubelerine, teminatlara, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının tanıtımlarına, personel, işyeri, turist taşıma araçları, transfer elemanlarının nitelikleri ile (a) bendindeki hususlara ilişkin usûl ve esaslar Bakanlıkça hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.
Seyahat acentası işyerinin nitelikleri
Madde 11- (Mülga: 5571 sayılı Kanun Md:29)
IV - SİGORTA
Zorunlu sigorta
MADDE 12 – (Değişik: 5571 sayılı Kanun Md:7) Seyahat acentaları, Türkiye’de satılan paket turlarda:
a) Düzenledikleri paket tur kapsamında; müşteriye taahhüt ettikleri hizmetlerin acentanın iflası da dahil olmak üzere herhangi bir nedenle verilmemesi veya taahhüt edilen şekilde verilmemesinden kaynaklanabilecek sorumluluklarını sigorta ettirmek zorundadır. Bu durumda sigortacının sorumluluğu en az paket tur bedeli kadar olmalıdır. Müşteri, sigorta kapsamındaki zararını doğrudan doğruya sigorta şirketinden talep edebilir.
Seyahat acentaları ve sigorta şirketleri, sigorta sözleşmelerini yaptıkları andan itibaren beş iş günü içerisinde sözleşmenin bir örneğini Bakanlığa göndermekle yükümlüdürler. Sözleşmenin süresinden önce sona ermesi halinde, bu durum aynı süre içerisinde seyahat acentaları ve sigorta şirketleri tarafından Bakanlığa bildirilir.
İlgili branşta ruhsatı bulunan sigorta şirketlerinin paket tur sigortası yapmaları zorunludur. Hazine Müsteşarlığı gerekli durumlarda sigorta primlerini belirlemeye yetkilidir.
b) Paket tur sözleşmesi düzenlenirken, müşteriye;
1- Müşterinin kaza ve hastalık halinde çıkış noktasına dönüş masraflarını,
2- Her türlü kazadan doğan zararını ve tedavi masraflarını,
poliçe limiti kadar karşılayacak şekilde sigorta ettirilebileceğini bildirmekle yükümlüdürler.
SEYAHAT ACENTALARI YÖNETMELİĞİ
4.9.1996 /22747 RG.
SORUMLULUKLAR
Madde 33- Seyahat acentaları bizzat düzenledikleri faaliyet ve başka seyahat acentasının düzenlediği faaliyete ilişkin pazarlama hizmetlerinde tüketicilere karşı faaliyetin içerdiği tüm hizmetlerden sorumludur.
Hizmetin gerçekleşmemesi veya ayıplı olması durumunda, seyahat acentası, katlandığı zararı kusurlu olan tarafa rücu eder.
Başka bir seyahat acentasının ürününün pazarlanması faaliyetinde ürünün sahibi seyahat acentası isminin belirtilmesi zorunludur.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Seyahat Acentalığı Hizmet Nitelikleri
SEYAHAT ACENTALIĞI HİZMET KURALLARI
Madde 34- Seyahat acentaları ilgili kanun, yönetmelik ve TÜRSAB Meslek İlkeleri ile belirlenen kurallara uygun davranmak zorundadır.
SÖZLEŞME
Madde 35- Seyahat acentalarının ilan, reklam ve duyurularında diğer hukuki zorunluluklarının yanısıra rezervasyon ve iptal şartları ile fiyata dahil hizmetlerin neler olduğu veya fiyata dahil olmayan hizmetleri belirtmeleri zorunludur.
TURİST TAŞIMA ARACI NİTELİKLERİ
Madde 36- Seyahat acentalarının münhasıran kendi hizmetlerini yerine getirirken kullanacakları ulaştırma araçları, ulaştırma araçlarına ilişkin mevzuatta belirlenen şartların yanı sıra bu Yönetmelikte yer alan şartları da taşımak zorundadır.
* Araçların Yönetmelikte belirtilen niteliklere haiz olup olmadıkları, Bakanlığın bilgi ve izni dahilinde TÜRSAB ya da TÜRSAB tarafından yetkilendirilmiş kişi ya da kuruluşların kontrolü ile tespit edilir. (*: 25.4.1997 tarih ve 22970 sayılı Resmi Gazete ile Yönetmelik değişikliği)
TAŞIMA ARACI BELGESİ
Madde 37- Turist taşıma aracı niteliklerini taşıyan araçlara TÜRSAB tarafından belge verilir.
KARAYOLU TURİST TAŞIMA ARAÇLARI
* Madde 38- Seyahat acentalarının transfer ve turlarında kullanacakları yolcu taşıma araçlarında aşağıdaki nitelikler aranır: (*:25.4.1997 tarih ve 22970 sayılı Resmi Gazete ile Yönetmelik değişikliği)
a) Karayolu Trafik Kanunu ve ilgili mevzuat gereği sahip olması zorunlu nitelikler,
b) Havalandırma, ısıtma ve soğutma tesisatı bulunması,
c) Her on beş koltuk için bir adet yangın söndürme cihazı bulunması,
d) Ticari olarak kayıt ve tescilli olması,
e) En çok sekiz yaşında olması,
f) Ses tesisatı olması,
g) Zorunlu mali mesuliyet ve koltuk sigortası yanısıra her yıl belirlenecek tutarda yolcu ve seyahat acentası personelinin kazalarda zarar görmelerine karşı ferdi kaza sigortası yaptırılmış olması,
h) Temiz ve bakımlı döşenmiş olması,
ı) Yatar koltuklu olması,
k) Ön sıralarda emniyet kemeri bulunması.
Ancak yolcu istiap haddi 22 kişiden az olan taşıtlarda bu maddenin (b) ve (ı) bendleri aranmaz.