





EMEKLİ İKEN ÖLEN KİŞİ DE YAKINLARINA DESTEKTİR.
Ölen desteğin emekli aylığı almakta olan biri olması ve ayrıca bir işi ve kazancı bulunmaması nedeniyle, yakınlarının destekten yoksun kalma tazminatı isteyemeyecekleri görüşü, yaşam gerçekleriyle bağdaşmamakta; bu görüşü savunanlar sığ bir hukuk anlayışının temsilcileri olarak haksız ve insafsız bir uygulamayı sürdürmenin ayıbını taşımaktadırlar. Üstelik bu kişiler, Yargıtay’ın “yardım ve hizmet ederek” destek olunabileceğine ilişkin kararlarından habersiz gibidirler.
Bize göre ve Yargıtay’ın bir çok kararlarında da belirtildiği üzere, desteklik yalnız parasal olmayıp, onun da ötesinde ve özellikle ülkemizde ağırlıklı olarak “yardım ve hizmet” yoluyla gerçekleştirilmektedir. Anne, baba, eş, çocuklar gibi aile yakınlarının sürekli olarak birbirlerine “yardım ve hizmet” etmek suretiyle destek oldukları bir yaşam gerçeği olup, bunu kimse görmezden gelmemelidir.
Emeklilik yaşamını sürdüren yaşlı kimseler de günlük işlerinde sürekli birbirlerine yardım ve hizmet ederler. Yaşlı eşlerden birinin diğerine bir bardak su vermesi dahi destek sayılmak için yeterlidir. Onlar hastalandıklarında birbirlerine bakarlar, sürekli alınan tansiyon, kollesterol ve benzeri ilaçların alınmasında ve daha başka tedavi araçlarının kullanılmasında sürekli birbirlerini denetlerler, bu gibi önlemlerin unutulmasını önlerler.
Emekli kişi bir kadın ise, Yargıtay’ın bir çok kararlarında belirtildiği üzere, yaşam boyu kendi ev hizmetlerini yaparak ailesine bu yoldan destek sağlar.
Emekli kişi erkek ise, o da ev hizmetlerine katılarak, çarşı-pazar alışverişine giderek, elektrik, su, doğalgaz, telefon faturalarını ödeyerek veya ödenmesini izleyerek ailesine destek sağlamış olur.
Bütün bunlar emeklilik yaşamını sürdüren yaşlı kişilerin destek sayılmaları için yeterlidir.
Yardım ve hizmet ederek desteklik konusunda Yargıtay kararlarından örnekler “SİTE”mizin “Yargıtay Kararları” bölümünde aynı ad altında yer almış olup, karar örnekleri incelenmeli ve gerektiğinde avukat veya yargıç meslektaşlarım bunlardan yararlanmalıdırlar.
Yargıtay kararlarında, emekli olan kişinin, çalışma yaşamından (aktif döneminden) sonraki yaşlılık dönemine “pasif dönem” denilmektedir. Önceleri pasif dönem üzerinde durulmazken, son birkaç yılın kararlarında “pasif dönem” için de asgari ücretler üzerinden tazminat hesabı yapılacağı görüşü süreklilik kazanmıştır.
Özetle, destek tazminatı hesabında, emeklilik dönemi (pasif dönem) yasal asgari ücretler üzerinden değerlendirilecek ve aktif dönem destek hesabına dahil edilecektir.