





GÜVENCE HESABINA BAŞVURU KOŞULLARI VE GÜVENCE SINIRI
1) Bilindiği gibi, Yeni 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle “Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı”nın adı “Güvence Hesabı” olarak değiştirilmiş; ad değiştirmenin ötesinde bütün “zorunlu” sigortalar güvence kapsamına alınmıştır. Bunlar:
a) Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası
b) Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası
c) Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası
d) Zorunlu Tüpgaz Sorumluluk Sigortası
e) Zorunlu Tehlikeli Maddeler Sorumluluk Sigortası’dır.
2) Yeni 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 14.maddesi 2.fıkrasında Güvence Hesabı’na başvurma koşulları açıklanmış olup, önceki Garanti Sigortası Hesabı’ndaki koşullardan bir farkı bulunmamaktadır. Yeni Yasa’ya göre Güvence Hesabı’na şu durumlarda başvurulabilecektir:
a) Kimliği belirsiz ve sigortası tespit edilemeyen araçların neden olduğu ölüm ve bedensel zararlarda,
b) Kaza tarihinde geçerli sigortası bulunmayan araçların neden olduğu ölüm ve bedensel zararlarda,
c) Sigorta şirketinin mali bünye zafiyeti nedeniyle ruhsatının iptal edilmesi ya da iflası halinde maddi zararlar ile ölüm ve bedensel zararlarda,
ç) Çalınmış veya gasp edilmiş bir aracın karıştığı kazada, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca işletenin sorumlu tutulmadığı ölüm ve bedensel zararlarda,
d) Yeşil Kart Sigortası uygulamaları için faaliyet gösteren Türkiye Motorlu Taşıt Bürosunca yapılacak ödemelerde
Güvence Hesabı’na başvurulabilecektir.
3) Güvence Hesabı’nın sorumlu olacağı tazminatın üst sınırı:
a) Güvence Hesabı’nın ödemek zorunda olduğu tazminat tutarı, kaza tarihi itibariyle ilgili Bakanlıkça ilân edilen sigorta (limiti) üst sınırıdır. Örneğin, 01.01.2009-01.03.2010 tarihleri arasında meydana gelen kazada limit 150.000 TL. olmasına göre, ödenecek tazminat tutarı sigorta üst sınırını (limiti) aşamayacaktır. Daha açık bir anlatımla, hesaplanan tazminat limitin altında ise ancak o miktarda ödeme yapılacak; hesaplanan tazminat limiti aşıyorsa, limite kadar ödeme yapılacak; fazlasından Güvence Hesabı sorumlu olmayacaktır.
b) Bir televizyon programına katılan Güvence Hesabı görevlisinin “poliçe limitini aşan zararlar için kendilerine başvurulabileceği” açıklamasında bulunduğunu söylüyorsunuz. Bir yanlış anlama olduğunu ya da aşağıda açıklayacağım durumdan söz edildiğini sanıyorum.
Şöyle ki:
Önceki Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı’na ilişkin 2918 sayılı KTK’nun 108. ve 107/3. maddeleri 5684 sayılı Sigortacılık Yasası’nın 45.maddesi 3.fıkrasıyla yürürlükten kaldırılmış ise de, bu maddelerle bağlantılı KTK’nun 8.madde b-4 bendi yürürlükte kalmıştır. Bu bir gözden kaçırma mıdır, kesin bilemiyoruz.
KTK 8/b-4 maddesi yürürlükte kaldığına göre, maddede geçen Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı’nı yeni Yasadaki adıyla “Güvence Hesabı” olarak okumak ve yürürlükte kaldığını kabul etmek gerekecektir. Buna göre, sigorta şirketleri, ödemek durumunda kalacakları “limiti aşan ivedi sağlık ödemelerini “yeni “Güvence Hesabı”ndan isteyebileceklerdir.
Görüldüğü gibi, fazla ödeme yalnızca “tedavi giderleri” ile sınırlı olup, biz KTK 8.maddesi b-4 bendinin yürürlükten kaldırılması ve yerine daha açık ve anlaşılır bir hüküm konulması gerektiği düşüncesindeyiz.
İŞYERİ SORUMLULUK SİGORTALARI HAKKINDA
Bu sigorta türü, henüz “zorunlu” sigortalar kapsamına alınmamış olup, işverenlerin isteklerine bağlıdır. Zorunlu sigortalardan olmadığı içindir ki, sigorta ettiren ile sigortacı, yasaların emredici hükümlerine aykırı olmamak koşuluyla, sigorta sözleşmesine dilekdikleri hükümleri koyabilirler. Sigorta yaptıran işverenler, sözleşmeyi omudan kabul etmişlerse, elbette sözleşmede yazılı koşullar geçerli olacaktır. Bu, kaza geçiren işçiye, sözleşmede bulunmayan güvenceleri isteme hakkı vermez.
İşçinin işyerinde veya işyeri dışında işverene ait işleri yürütürken geçirdiği her kaza bir “iş kazası”dır. Eğer motosikletle gidilen yer yapılan işin gereği ise, bu elbette bir “iş kazası” olacaktır. Kaza tek yanlı ise ve kazanın oluşunda işçi tam kusurlu ise, işverenin sorumluluğu yönünden nedensellik bağı kesileceğinden, kaza geçiren işçiye Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her türlü yardım yapılmakla birlikte, işçi işverenden tazminat isteyemez.
Motosikletteki teknik arıza kazaya neden olmuşsa, işçi işverenden tazminat isteme hakkını kazanır.
Motosiklet, bir başka motorlu araçla çarpışmış olup da, karşı araç sürücüsü kusurlu ise, kazaya karışan aracın Trafik Sigortasından maddi tazminat istenebilir.
Sorunuzdan anlam çıkarabildiğim ölçüde yanıtlamaya çalıştım. Bilmem yeterli oldu mu ? Başarılar.
ÇELİK AHMET ÇELİK