





İŞ KAZASINDA BEDENSEL ZARAR ZAMANAŞIMININ BAŞLANGICI
Sn. Av.İ.D.
1) İş kazasında yaralanan işçinin kalıcı sakatlık derecesi ne zaman belirlenmiş, bunu açıklamamışsınız. İş kazalarında zamanaşımı BK.m.125’e göre (10) yıl olup, bedensel zararlarda bu on yıllık sürenin başlangıcı, maluliyet derecesini belirleyen kesin raporun öğrenildiği tarihtir. Kaza 2000 yılında olmuş ise de, (10) yıllık zamanaşımı kaza tarihinden değil, kesin rapor tarihinden işlemeye başlayacaktır.
2) Öte yandan iş kazası nedeniyle işverene karşı açılacak tazminat davasının dava şartı vardır: Buna göre, sakatlık derecesi %10’un üzerinde ise, önce Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gelir bağlanmış olması gerekir. Açacağınız davada öncelikli olarak bu şart aranacaktır.
3) Öte yandan, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından “kaza sigortası” dalından bağlanan gelirler, tazminattan düşüleceğinden, işçinin ücreti asgari ücretin üzerinde olmalıdır. Aksi takdirde, bağlanan gelir, hesaplanan tazminattan fazla çıkarsa, dava maddi tazminat yönünden reddedilecektir. (Bu konuda uygulamada haksızlık yapılıyor. Yasaya göre, sadece rücua tabi ilk peşin değerin tazminattan düşülmesi gerekirken, Yasaya ve Anayasa Mahkemesi İptal Kararına direnilerek katsayılarla artan miktarlar da tazminattan indiriliyor. Buna karşı hep birlikte mücadele vermeliyiz.)
4) İşçinin tazminat hesabına esas ücretinin bordrodaki ücret olmadığı, daha yüksek ücret aldığı her vasıta ile ispat edilebilir. Tanık anlatımları dahi geçerlidir. Ücret bordroları koşulsuz imzalanmış olsa dahi, işçinin kıdemine, ustalık derecesine göre “gerçek kazanç” araştırılacaktır. Bu konuda “Tazminatın Ölçüsü ve Kazanç Kavramı” adlı kitabımızda çok sayıda karar örnekleri vardır.
5) İşverene karşı açacağınız davada, ceza mahkemesindeki maddi olgularla bağlı iseniz de, kusur oranlarıyla bağlı değilsiniz. O nedenle, dava sırasında tanık dinleterek, kusur oranlarının yeniden ve davacı yararına değişmesini sağlayabilirsiniz.