KAMYONLA YOLCU TAŞIMA KOŞULLARI
Ülkemizde yolcu taşımaya elverişli olmayan taşıtlarla yoğun biçimde yolcu taşımacılığı yapıldığı bilinen bir durumdur. Özellikle kırsal kesimlerde traktör römorklarıyla, kamyon ve kamyonetlerle kasabaya, tarlaya, düğüne gidilmekte, yolcular çok sayıda ve üst üste bindirildiklerinden, bir kaza geçirildiğinde kayıplar fazla olabilmektedir.
Bu konuda yasal düzenleme 2918 sayılı KTK’da yer almış olup, Yasa’nın 65.maddesi 2.fıkrasında “Gerekli hallerde kamyon, kamyonet, römork ve yarı römorklarla yolcu veya yükle birlikte yolcu taşınabilmesine ilişkin esaslar yönetmelikte belirtilir” denilmiş; buna ilişkin düzenleme Yönetmeliğin 130. maddesinde yer almıştır.
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin “Kamyon, kamyonet ve römorklarla yolcu taşınabilmesi esasları” başlıklı 130. maddesinin 1.fıkrasında “Kamyon, kamyonet, römork ve yarı römorklarla yolcu taşınması yasaktır” denildikten sonra 2. fıkrasında “gerekli hallerde” yolcu taşınabilmesinin kuralları şöyle açıklanmıştır:
a) Araçların imâl, tadil, montajı hakkındaki Yönetmelikte belirtilen ölçülere uygun oturma yerleri yapılması,
b) Kasa kenarlarının düşmeyi önleyecek şekilde kapalı ve örtülü olması şartıyla taşıma sınırının her tonu için iki yolcu taşınabilir.
c) Kısa mesafelerde işçi taşınacaklar için, kasanın yanı ve arka kapaklarının 90 cm. yükseklikte ve sağlam şekilde kapalı olması, karoser zemininden itibaren 120 cm. yüksekliğinde elle tutulacak sağlam bir korkuluğunun bulunması şartıyla taşıma sınırının her tonu için iki yolcu (işçi) taşınabilir. Bu amaçla kullanılan araçların üzeri açık olabilir. Yükle birlikte yolcu ve hizmetlilerin taşınmasında aşağıdaki esaslara uyulması mecburidir:
1.Yüklerin sağlam olarak yerleştirilmiş ve bağlanmış olması,
2.Kasanın yan ve arka kapaklarının kapalı olması,
3.Yolcuların kasa içinde ayrılmış bir yerde oturtulması,
4.Yüklerin üzerine hiçbir şekilde yolcu bindirilmemesi şartıyla yükle birlikte yolcu taşınabilir.
Yönetmeliğin 131.maddesi 4.fıkrasında da: “Tarım ürünlerinin toplanması, yüklenmesi veya boşaltılması amacıyla tarla veya işyerine götürülmek ve getirilmek üzere lâstik tekerlekli traktörlerin römork veya yarı römorklarına, oturmaları şartıyla, taşıma sınırının beher tonu için en çok üç kişi bindirilebilir. Yük üzerinde insan taşınamaz” denilmiştir.