





TRAFİK KAYDI ÜZERİNE SAVCILIKÇA“ŞERH” KONULMASI YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Ölüm ve Yaralanmalı Trafik Kazalarında Savcılık Soruşturma Aşamasında
Trafik Kaydı Üzerine Tedbir Şerhi Koydurma Yükümlülüğü
(2918 sayılı KTK m.85/2)
1) Kazayı yapan araç veya kaza sorumlularının malvarlıkları üzerine “ihtiyati tedbir” yalnızca hukuk davalarında söz konusu olup, Ceza Mahkemesinden “ihtiyati tedbir” istenemez. Çünkü “ihtiyati tedbir” ve “ihtiyacı haciz” bir hukuk kurumudur.
2) Ancak, C.Savcılığı soruşturma aşamasında ihtiyati tedbir benzeri bir önlem vardır. Şöyle ki: 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 85.maddesi 2. fıkrasına göre:
“Motorlu araç ölüme veya yaralanmaya sebebiyet vermiş ise, kazaya karışan aracın başkalarına devir ve temliki veya üzerinde bir hak tesisini önlemek amacıyla olaya el koyan Cumhuriyet Savcılıklarınca, aracın tescilli olduğu tescil kuruluşuna, trafik kaydı üzerine şerh düşülmesi için talimat verilir. Kaza anı ile Cumhuriyet Savcılığı’nca trafik kaydı üzerine şerh düşülmesi arasında geçen süreler içinde kötü niyetle yapılan araç tescilleri hükümsüz sayılır. Şerhin konulduğu tarihten itibaren bir ay içerisinde, şerhin kaldırıldığına veya devamına ilişkin mahkeme kararı ibraz edilmediği takdirde bu şerh hükümsüz sayılır.”
Madde hükmünden anlaşılacağı üzere:
a) Ölümlü ve yaralanmalı kazalarda, aracın satılmasını veya üzerinde hak tesisini önlemek amacıyla, C.Savcılıklarınca trafik kaydı üzerine “şerh” düşürülmesi talimatı verilir.
b) Şerhin konulduğu tarihten itibaren bir ay içinde, şerhin kaldırıldığına veya devamına ilişkin mahkeme kararı ibraz edilmediği takdirde bu şerh hükümsüz sayılır.
3) Çoğu kişi Yasa’nın bu maddesinden habersiz gibidir. Başta C.Savcılıkları trafik kaydı üzerine “şerh” düşülmesi talimatı verme yükümlülüklerini yerine getirmemekte; kazadan sonra araç üçüncü kişilere satılmaktadır. Bu nedenle, trafik kazasından zarar görenlerin yapmaları gereken iki husus vardır:
a) C.Savcılığına bir dilekçe verip 2918 sayılı KTK’nun 85/2.maddesi gereği trafik kaydı üzerine “şerh” konulmasını istemelidirler.
b) Ceza mahkemesine başvurarak “şerhin devamına” ilişkin bir yazının ilgili Trafik Şubesine ibraz edilmesini sağlamalıdırlar.