TRAFİK KAZALARINDA UZAMIŞ CEZA ZAMANAŞIMI İŞLETEN, ARAÇ SAHİBİ, SÜRÜCÜ, GİRİŞİMCİ, SİGORTACI AYRIMI YAPILMAKSIZIN TÜM SORUMLULARA UYGULANIR.
1) Uzamış ceza zamanaşımı, kural olarak tüzel kişiler hakkında uygulanmaz ise de, bunun birkaç ayrığı (istisnası) olup, bunların en başında trafik kazaları gelir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun zamanaşımına ilişkin 109.maddesi 1.fıkrasında iki yıllık zamanaşımından söz edilir ise de, bu süre çok ayrık durumlar dışında yalnızca araç hasarlarında söz konusu olup, 109.maddenin 2.fıkrasına göre “Dava, cezayı gerektiren bir fiilden doğar ve ceza kanunu bu fiil için daha uzun bir zamanaşımı süresi öngörmüş bulunursa, bu süre, maddi tazminat talepleri içinde geçerlidir.”
2) 2918 sayılı Yasa’nın 85/Son maddesine göre “işleten, sürücünün kusurundan kendi kusuru gibi sorumlu olduğundan” ve 91.maddesine göre sigortacı, işletenin sorumluluğunu belli bir miktara kadar üstlenmiş bulunduğundan ve Yasa’nın 85/1. maddesine göre işleten kavramı geniş bir anlam içerdiğinden, uzamış ceza zamanaşımı “işleten, araç sahibi, girişimci, sürücü, sigortacı” ayrımı yapılmaksızın hepsi hakkında uygulanır.
3) İşleten, araç sahibi, girişimci, sürücü, sigortacı ayrımı yapılmaksızın hepsi hakkında uygulanacak “uzamış ceza zamanaşımı” süreleri şöyledir:
a) Eski 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 455-459.maddelerindeki eylemler nedeniyle 102.maddeye göre, bir ölü veya bir yaralı varsa (5) yıl, birden fazla ölü ile bir ölü ve bir veya birden fazla yaralı varsa (10) yıl iken,
b) 12.10.2004 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı yeni Türk Ceza Yasası’nın 66’ncı maddesine göre, bir ölü veya bir yaralı varsa (8) yıl, birden fazla ölü ile bir ölü ve bir veya birden fazla yaralı varsa (15) yıl olmuştur.
Sizin olayınız 2008 yılında olduğuna göre, zamanaşımı süreleri, bir ölü veya bir yaralı varsa (8) yıl, birden fazla ölü ile bir ölü ve bir veya birden fazla yaralı varsa (15) yıl olacaktır. Bu süre, yalnız sürücü hakkında değil, taşımacılık yapan, motorlu araç işleten, yolculara bilet kesen, araç sahibi olan, motorlu araçlarla ilgili ticari faaliyetlerde bulunan gerçek veya tüzel kişiler ile kaza yapan aracın sigortacısı hakkında da geçerli sürelerdir.
Bu konuda Yargıtay kararlarını, SİTE’mizin “Araştırma Yazıları” bölümündeki “Trafik Kazaları ve Zamanaşımı” başlıklı yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz. O yazının son bölümlerinde çok sayıda Yargıtay kararları vardır. Kararları düzgün okumak için, sayfanın sağ tarafındaki PDF formatını tıklayınız ve sayfayı genişletiniz.
Başarı dileklerimle.
ÇELİK AHMET ÇELİK