YURT DIŞI SEFER YAPAN TIR ŞOFÖRÜ TRAFİK-İŞ KAZASI
Sn.Avukat T.E.,
1) Yurt dışı sefer yapan Tır şoförünün trafik kazası geçirdiğini, bunun bir iş kazası olmadığını söylüyorsunuz. Bu yanlıştır. Bir şoförün görev sırasında geçirdiği kaza “trafik-iş” kazası olarak adlandırılır. Böyle bir durumda Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yardım alınır. Geçici işgöremezlik söz konusu olduğunda, Kurumca, 5510 sayılı Yasa’nın 18.maddesine (506 sayılı Yasa’nın 89.maddesine) göre ödenecek “geçici işgöremezlik ödeneği”nin miktarı:
a) Yatarak tedavilerde günlük kazancın yarısı,
b) Ayakta tedavilerde günlük kazancın 2/3’ü kadardır.
2) Kazanın nasıl ve ne şekilde olduğunu açıklamamışsınız. İşverene karşı dava açılabilmesi için, işverenin sorumluluğu yönünden “nedensellik bağı”nın işçinin (şoförün) veya üçüncü kişinin ya da her ikisinin kusuruyla kesilmemiş olması; kazanın oluşunda işverenin önlem alma yükümlülüğü yönünden bir ihmal veya işletme kusurunun bulunması gerekir. Örneğin Tır aracının düzenli (periyodik) teknik bakımının yapılmamış olması ve kazanın fren boşalması, rot çıkması, teker fırlaması, lâstik patlaması ve benzeri teknik arıza nedeniyle meydana gelmiş olması; istiab haddinin üzerinde yüklenmiş bulunması işverenin sorumluluğunu gerektirir. Bütün bunlar söz konusu değilse, sırf kaza geçirildiği için işverenden tazminat istenemez.
3) İşveren hiçbir suretle sorumlu tutulamasa ve İş Kanunu’nun 77.maddesi ile İş Sağlığı ve İş Güvenliği hükümlerine göre hiçbir sorumluluğu bulunmasa bile, kaza görev sırasında geçirilmişse bir “trafik-iş” kazası olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nca her türlü yardım yapılacak; geçici işgöremezlik ödeneği ve tedavi giderleri ödenecektir.
4) İşverenin sorumlu tutulabildiği hallerde bir tazminat davası açılmışsa, yurt dışı sefer yapan bir Tır Şoförünün tazminat hesabına esas kazançları “Asgari Ücret + Sefer başı EURO” üzerinden yapılacaktır. Yabancı para miktarı şirkete göre değişmektedir.