





SİGORTA TAHKİM KO MİSYONUNDA BEDENSEL ZARARLARIN İNCELENMESİ VE MALULİYET RAPORLARI HAKKINDA
1- Maluliyet raporu vermeye yetkili kurumlar
a) Hazine Müsteşarlığı’nın 17.09.2010 gün 2010/28 sayılı “Motorlu Araçlara İlişkin Zorunlu Sigortalarda Tazminat Ödemelerine Esas Olan Maluliyet Oranları Hakkında Sektör Duyurusu”nda:
“Ülkemizde meydana gelen trafik kazaları sonucu malul kalan vatandaşlarımız için Özürlü Sağlık Kurulu Raporu vermeye yetkili sağlık kurumlarınca "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporlan Hakkında Yönetmelik" dikkate alınarak maluliyet oranlan belirlenmektedir” denilmiştir.
b) 30.03.2013 gün 28603 sayılı RG’de yayınlanan Özürlülük Ölçütü Yönetmeliği’nin “Yetkili sağlık kurumları” başlıklı 7.maddesine göre:
“Bu Yönetmelikte belirtilen özürlü sağlık kurulu raporlarını düzenlemeye yetkili sağlık kurumlarını ve hakem hastaneleri Sağlık Bakanlığı belirler ve internet sitesinde yayımlar.”
c) 11.10.2008 gün 27021 sayılı RG’de yayınlanan “Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği’nin 5.maddesi ile bu Yönetmeliğin bazı maddelerini değiştiren 03.08.2013 gün 28727 sayılı RG.’de yayınlanan Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği- ’nin 5.maddesine göre:
Meslekte kazanma gücü kaybı oranları tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporlarını düzenlemeye:
- Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri,
- Devlet üniversitesi hastaneleri,
- Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı asker hastaneleri,
- Sigortalıların ikamet ettikleri illerde (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen hastanelerin bulunmaması durumunda Sağlık Bakanlığı tam teşekküllü hastaneleri yetkilidir.
d) Sigorta şirketlerinin vekilleri, Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınması gerektiği biçiminde itirazlarda bulunmakta iseler de bu mümkün değildir. Çünkü, 2659 sayılı Adli Tıp Kurumu Kanunu'nun 2.maddesine göre, Adli Tıp Kurumu yalnızca mahkemelerden ve savcılıklardan gelen rapor istemlerini yerine getirirler. Başka bir anlatımla, Adli Tıp Kurumu Mahkemeler ve Savcılıklar dışındaki rapor istemlerini yerine getirmez.
2- Raporlara itiraz yolları
Raporlara itiraz yolları, Özürlülük Ölçütü Yönetmeliği’nin “Özürlü sağlık kurulu raporuna itiraz” başlıklı 10.maddesinde şöyle açıklanmıştır:
(1) Özürlü sağlık kurulu raporuna, özürlü, velisi veya vasisi veyahut raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir.
İlgililer itiraz dilekçesi ve ilk özürlü sağlık kurulu raporunun tasdikli bir örneği ile birlikte, bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne başvurur. İl sağlık müdürlüğünce, özürlü sağlık kurulu raporu alacak kişi en yakın farklı bir özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye gönderilir.
İtiraz edilen özürlü sağlık kurulu raporu ile itiraz üzerine verilen özürlü sağlık kurulu raporundaki kararlar aynı ise özürlü sağlık kurulu raporu kesinleşir.
-2-
(2) Özürlü sağlık kurulu raporlarının farklı olması durumunda, Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan hakem hastanelerden, kişinin ikamet ettiği yere en yakın bir hakem hastaneye, kişi yeniden muayene edilmesi ve özürlü sağlık kurulu raporu tanzim edilmesi amacıyla yine il sağlık müdürlüğü kanalıyla gönderilir. Hakem hastanenin özürlü sağlık kurulunca verilen kararı kesindir.
3- Medikal danışmanlık şirketlerinden alınan raporlar geçerli değildir.
a) Bu konuda Hazine Müsteşarlığı’nın 17.09.2010 gün 2010/28 sayılı “Motorlu Araçlara İlişkin Zorunlu Sigortalarda Tazminat Ödemelerine Esas Olan Maluliyet Oranları Hakkında Sektör Duyurusu”nda:
Ülkemizde meydana gelen trafik kazaları sonucu malul kalan vatandaşlarımız için Özürlü Sağlık Kurulu Raporu vermeye yetkili sağlık kurumlarınca "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporlan Hakkında Yönetmelik" dikkate alınarak maluliyet oranlan belirlenmektedir.
Konuyla ilgili olarak Müsteşarlığımıza ulaşan başvurularda, sigorta şirketlerince maluliyet oranlarının belirlenmesinde medikal danışmanlık hizmeti veren muhtelif kuruluşlardan hizmet satın alınmakta olduğu ve bu kuruluşlarca belirlenen maluliyet oranlarıyla söz konusu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde istihsal edilen Özürlü Sağlık Kurulu raporlar arasında farklar olduğu müşahade edilmektedir.
Bu kapsamda, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünden alınan 03.09.2010 tarih ve 37549 sayılı yazıda, sigorta şirketlerince medikal danışmanlık hizmeti veren kuruluşlardan satın aldığı hizmetlerin özürlü sağlık kurulu raporları karşısında anılan Yönetmeliğin 7 nci maddesi çerçevesinde bir hükmünün bulunmadığı” açıklanmıştır.
b) Sigorta Tahkim Komisyonları’nın yasal dayanağı, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30.maddesi olmasına göre, bu özel düzenleme, sınırlı bir yetkiyi zorunlu kılmakta ve bu sınır aşılamamakta; bu nedenle de, yukarda anılan Yönetmeliğin 10/2.maddesine göre:
aa) Raporlara itiraz halinde, önce İl Sağlık Müdürlüğüne başvurularak başka bir yetkili hastane sağlık kuruluna sevk istenmeli;
bb) İki sağlık kurulu arasında çelişki varsa, yeniden İl Sağlık Müdürlüğünden "hakem hastane"ye sevk istenmesi gerekir. Yukarda belirtildiği gibi, Yönetmeliğin 10.maddesine göre, hakem hastane sağlık kurulu raporu kesindir.
.